Acupunctuur / Osteopathie honden
Hoe verloopt een acupunctuursessie of osteopathiesessie voor je hond?
Alhoewel het twee verschillende aanpakken zijn, worden deze dikwijls door ons gecombineerd met de klassieke dierengeneeskunde.
Dit om je hond zo snel mogelijk te genezen.
Hoe verloopt een acupunctuur en/of osteopathie-sessie voor je hond?
Na wellicht een lange autorit is er mogelijkheid voor je hond om een plasje te maken in de daarvoor voorziene omheinde uitloopweide naast de wachtzaal.
Wanneer je voor de eerste keer komt, vragen we om 10 min voor het afgesproken tijdstip te komen zodat onze vriendelijke assistente Jozefien alle gegevens in het dossier kan ingeven.
Het is de bedoeling dat de eigenaar tijdens de behandeling bij zijn/haar hond blijft.
Het consult voor honden heeft dezelfde onderdelen als een gewoon ‘westers consult’ namelijk: anamnese, een onderzoek en de behandeling.
Kijk wat het voor Robbie heeft gedaan:
De gevorderde artrose van Robbie werd mooi gestabiliseerd en de pijnmedicatie afgebouwd.
Na een operatie aan nekwervel (hernia door ongelukkige sprong) en een niet al te gunstige prognose stapt hondje (14 jaar) weer flink door het leven en geniet hij van zijn oude dag.
Jammer dat deze waardevolle behandeling, ook voor honden te weinig bekend is.
Ik had het graag eerder geweten !
1. Vraagstelling of anamnese:
Eenmaal in de behandelkamer wordt je hond op zijn/haar gemak gesteld met eventueel een koekje en intussen wordt er geluisterd naar het probleem of waarmee we kunnen helpen.Meer en meer werken de mensen preventief en komen ze met hun hond voor een algemene controle (check-up) om te zien of hun hond geen pijntje heeft of al ergens een probleem verbergt dat de eigenaar nog niet kon opmerken (sommige honden hebben een hele hoge pijngrens) en de bijhorende behandeling.
Zowel acupunctuur als osteopathie voor honden zijn holistische geneeswijzen, dwz dat het dier in zijn geheel bekeken wordt en er ook aandacht besteed wordt aan de voeding, zijn beweging, emotionele stress, leefomgeving,…
Bij erg gestresseerde honden wordt er relaxmuziek afgespeeld speciaal voor honden!
2. Onderzoek
Daarna gaat de hond op de behandelingstafel terwijl de eigenaar de hond lichtjes vasthoudt aan zijn/haar hoofd.
Tijdens het onderzoek heb ik het liefst dat de hond rechtsstaat, wat de hond in deze fase ook het liefst heeft, tenzij ze me al kennen en gewoon op de tafel gaan liggen om behandeld te worden.
Met mijn handen voel ik vanaf het hoofd tot de staart. Daarbij wordt zowel mijn osteopathie als acupunctuurkennis gebruikt. Voor de japanse acupunctuur voelen we voornamelijk de energie van de organen via buikpalpatie. Daarom is het handig als je hond de laatste 4 uur niet gegeten heeft.
Voor de Chinese acupunctuur (meeste gekende acupunctuur) wordt o.a. naar de tong gekeken en gevoeld naar diagnostische acupunctuurpunten.
Voor de osteopathie wordt o.a. de mobiliteit van het skelet, de beweging van de organen, en temperatuursveranderingen nagekeken.
Kortom, de hond wordt in zijn geheel bekeken, want vaak zit de oorzaak van een klacht op een heel andere plaats dan de pijn.
PAIN is de biggest LIAR, zo heb ik geleerd!
3. Behandeling
Uit al deze informatie volgt een patroon. Aan de hand daarvan beslis ik welke behandeling er wordt gebruikt: enkel acupunctuur of enkel osteopathie of combinatie van beide. Samen versterken ze elkaar nog.
Tijdens de behandeling mogen ze staan, zitten, liggen. De hond kiest wat het meest comfortabel is. De eerste keer beginnen ze vaak al staand om al zittend of liggend te eindigen.
Bij de acupunctuurbehandeling worden er bepaalde acupunctuurpunten aangeprikt. Het inbrengen van naaldjes is vrijwel pijnloos. Ze zijn immers heel scherp en fijn. Vaak heeft de eigenaar meer schrik voor de naaldjes dan de hond zelf. De naaldjes blijven ongeveer 20 min ter plaatse (naaldjes komen automatisch los wanneer hun werking klaar is). Wanneer de hond toch te angstig is, gebruiken we een puntlaser (ongeveer 30 sec/punt).
Naargelang de behoefte wordt soms moxa (een plant) op een naaldje gebrand. Of ingeval van verlamming wordt vaak Electro- acupunctuur gebruikt. Hierbij wordt er op de acupunctuurpunten gewerkt en niet zoals bij de kinesist op spieren. De hond voelt hier heel weinig tot niets van.
Voor de osteopathie worden indirecte zachte technieken gebruikt, wat de honden heel fijn vinden. Er wordt niet ‘gekraakt’ zodat het ook niet gevaarlijk is bij bv hernia’s.
Een behandeling duurt 30 à 40 minuten.
Tijdens de behandeling worden ze vaak moe en sommigen neigen in slaap te vallen.
Naargelang de noodzaak worden enkele Tui-na technieken aan de eigenaar uitgelegd en getoond om thuis zelf toe te passen. Tui-na is een Chinese vorm van massage die pijn verlicht en spanning vermindert.
Day after
Na de behandeling moet de hond kunnen rusten. De eerste 2 dagen is het mogelijk dat hij/zij zich wat onwennig voelt of dat de ‘problemen’ erger lijken. Dit alles geeft aan dat er in dat lichaampje vanalles aan het gebeuren is om tot herstel te komen.
Daarom vraag ik vaak om de honden de eerste 2 dagen vrij te laten rondlopen en zeker niet mee te sporten of trainen.
Het aantal benodigde behandelingen en de tijd ertussen hangt af van het patroon en wordt dan ook besproken.
Wat hebben we voor Kastaart gedaan?
Kastaart was een gezonde ruwharige teckel van 5 jaar.
Tot er plots iets begon te veranderen. De eerste tekenen waren dat hij bij me kwam liggen, begon te daveren, te trillen.
We zijn toen naar de dierenarts geweest met hem, hij bleek lichte koorts te hebben. Er werd aan zijn buik en rug gevoeld, de dierenarts dacht aan buikpijn, misschien had hij iets verkeerds gegeten?
Er werden ontstekingsremmers en probiotica gestart, maar het beterde niet.
Kastaart wou toen ook de trap niet meer op, hij wankelde, en ook het trillen, daveren verergerde.
Een week nadien ging Kastaart tijdens een wandeling gaan zitten, en wilde hij niet meer stappen.
We gingen onmiddellijk terug naar de dierenarts: hij kreeg cortisone-inspuitingen en pilletjes, gedurende 14 dagen.
Hij begon ook incontinent te worden, kon zijn plasje minder goed ophouden.
Toen namen we contact op met dierenarts Kristien Debyser, en de dag nadien heeft hij zijn eerste behandeling gekregen. Ook de voeding werd aangepast: vers gekookte uitgebalanceerde voeding i.p.v. korrels. De cortisonebehandeling mochten we stoppen.
De eerste 2 weken kreeg hij 2 behandelingen per week , daarna nog 2 weken 1 per week.
Na 5 osteopathie/acupunctuurbehandelingen (2,5 weken) kon Kastaart terug stappen!
Nu houden we de behandelingen verder aan en zien K. steeds beter worden.
Ondertussen is Kastaart als voorheen, hij kan terug mee gaan wandelen en loopt gans de dag rond.