Acupunctuur / Osteopathie Katten

Hoe verloopt een acupunctuursessie of osteopathiesessie voor je kat?

Alhoewel het twee verschillende aanpakken zijn, worden deze dikwijls door ons gecombineerd met de klassieke dierengeneeskunde.

Dit om je kat zo snel mogelijk te genezen.

Maak je afspraak

Hoe verloopt een acupunctuur en/of osteopathie-sessie voor je kat?

In de wachtzaal  is er een apart gedeelte voorzien voor katten waar je je kattenmand naast je op de zitbank kan plaatsen. Er ligt een dekentje klaar die je kan gebruiken om over je kattenmand te leggen zodat je kat nog minder stress ervaart.

Wanneer je voor de eerste keer komt, vragen we om 10 min voor het afgesproken tijdstip te komen zodat onze vriendelijke assistente Jozefien alle gegevens in het dossier kan ingeven.

Het is de bedoeling dat je als eigenaar tijdens de behandeling bij je kat blijft om haar/hem gerust te stellen.

Het consult heeft dezelfde onderdelen als een gewoon ‘westers consult’ namelijk: anamnese, een onderzoek en de behandeling.

Kijk wat het voor Poesjkin en Kafka heeft gedaan:

 

Toen mijn twee kleine Maine Coon poezen ziek waren, wist ik meteen waar ik terecht moest zijn. Kristien Debyser had namelijk mijn vorige poes Tatlin zo goed geholpen met zijn knieletsel toen hij reeds ouder was. Ze zou dus zeker mijn poesjes er wel door helpen met geduld en zachtheid.

Ze stelde mij eerst gerust en volgde Poesjkin en Kafka op de voet om ze te genezen.

Poesjkin had wat problemen met de luchtwegen en de darmen, maar met enkele acupunctuur en osteopathie sessies voelde hij zich binnen de kortste keren kiplekker.

Bovendien vindt hij de osteopathie zalig en ligt te snoezen op de tafel tijdens de acupunctuur, want Kristien helpt hen op zo een zachte manier dat de poezen ervan in slaap vallen. Poezen lijken mij bijzonder gevoelig voor acupunctuur en enkele dagen later vol energie. Bovendien paste Kristien de voeding aan zodat de poezen nooit zware medicatie moesten krijgen.

Ik heb ondervonden dat Kristien kleine mirakels doet in haar praktijk! Mijn twee grote poezen lopen nu kerngezond rond…..  

Poesjkin en Kafka danken haar hartelijk!!

Catherine, baasje van Poesjkin en Kafka

1. Vraagstelling of anamnese:

Eenmaal in de behandelkamer wordt er geluisterd naar het probleem of waarmee we kunnen helpen.

Zowel acupunctuur als osteopathie zijn holistische geneeswijzen, dwz dat het dier in zijn geheel bekeken wordt en er ook aandacht besteed wordt aan de voeding, zijn beweging, emotionele stress, zijn gedrag, leefomgeving… .

osteopathie bij katten

2. Onderzoek

Katten zijn nog gevoeliger voor acupunctuur en osteopathie dan honden, daarmee bedoel ik dat deze technieken nog beter werken voor hen.

Tijdens het onderzoek gaat de kat meestal liggen.

Met mijn handen voel ik vanaf het hoofd tot staart. Daarbij wordt zowel mijn  osteopathie als acupunctuurkennis gebruikt. Voor de Japanse acupunctuur voelen we voornamelijk de energie van de organen via buikpalpatie.

Voor de Chinese acupunctuur ( meest gekende acupunctuur, TCM) wordt  gevoeld naar diagnostische acupunctuurpunten.

Voor de osteopathie wordt oa de mobiliteit van het skelet , de beweging van de organen en temperatuursveranderingen nagekeken.

Kortom , de kat wordt in haar geheel bekeken, want vaak zit de oorzaak van een klacht op een heel andere plaats dan de pijn.

PAIN is de biggest LIAR, zo heb ik geleerd.

3. Behandeling

Uit al deze informatie volgt een patroon. Aan de hand daarvan beslis ik welke behandeling er wordt gebruikt: enkel acupunctuur of enkel osteopathie of combinatie van beide. Samen versterken ze elkaar nog.

Vaak blijft de kat comfortabel liggen tijdens de behandeling. Ze ervaren dit als heel rustgevend.

Bij de acupunctuurbehandeling gebruik ik bij de kat vaak de puntlaser en de heel dunne en flexibele Japanse naaldjes, die ze niet voelen.

De naaldjes blijven ongeveer 20 min ter plaatse ( naaldjes komen automatisch los wanneer hun werking klaar is). Naargelang de behoeft wordt soms moxa (een plant) op een naaldje gebrand.

Of ingeval van verlamming wordt vaak met Electro- acupunctuur gewerkt. Hierbij wordt er op de acupunctuurpunten gewerkt en niet zoals bij de kinesist op spieren. De kat voelt hier niets tot heel weinig van. 

Voor de osteopathie worden indirecte zachte technieken gebruikt, wat de katten heel fijn vinden. Er wordt niet ‘ gekraakt’ zodat het ook niet gevaarlijk is bij bv hernia’s.

Een behandeling duurt 30 à 40 minuten.

katten osteopathie

Day after

Belangrijk is dat de kat voldoende rust krijgt na de behandeling.

Dwz dat ze bijvoorbeeld niet door andere katten uit het huishouden gestoord wordt.

Is acupunctuur of osteopathie iets voor je kat? 

 

Bellen
Route