Honden Osteopathie

Heeft jouw hond moeite om in de auto te springen?

Draait hij zich weg wanneer je hem borstelt?

Heb je het gevoel dat hij vaker gaat liggen of zitten, zéker bij een aanraking?

 

Mogelijks kampt jouw viervoeter met verborgen (rug)pijnen.

Maak je afspraakMeer informatie

Misschien gaat je hond wel vaker op dezelfde bil zitten?

Loopt hij krommer dan anders?

Of voelt zijn lichaam warmer aan ter hoogte van zijn rug of hoofd?

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je hond echt hulp nodig heeft!

 

Misschien heb je wel al heel wat behandelingen geprobeerd?

Of heeft je hond al verscheidene soorten medicatie genomen, maar zie je geen verbetering.

Dat kan enorm frustrerend zijn…

Hoe geweldig zou het zijn om  je hond terug vol enthousiasme in de koffer te zien springen

of om hem terug te zien genieten bij het borstelen?

Of wil je graag een sportkeuring voor je hond?

Of wil je graag een preventieve controle?

Onze honden osteopathie behandelingen kunnen hiervoor de oplossing zijn.

Wat kan osteopathie voor jouw hond betekenen?

Osteopathie is een manuele methode, met de handen dus. Gekend van bij mensen, maar perfect bij dieren toepasbaar.

Deze techniek is gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, fysiologie en neurologie, waarbij we het lichaam bekijken als 1 geheel.

Daarbij houden 3 systemen elkaar in evenwicht:

  • het bewegingsapparaat (botten, wervelkolom, spieren en gewrichten)
  • de organen
  • het craniosacrale systeem (hersen- en ruggenmergvliezen, hersenvocht en schedel)

Indien het evenwicht verstoord wordt, bijvoorbeeld door trauma, stress, operatie, dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om dit evenwicht te herstellen.

 

Kijk wat honden osteopathie voor Jay-La heeft gedaan:

 

Mijn border collie Jay-La heeft al sinds haar 6 maand last van pijn. Het begon mild, maar werd steeds erger.

We hebben al een hele weg afgelegd, het heeft 4 jaar geduurd voor we een diagnose vonden. Ze had veel pijn in de achterpoten en weinig kracht, waardoor we niet meer konden wandelen, om de 200m moest ze gaan liggen. Ze was ook prikkelbaar geworden, en ze sliep slecht ’s nachts (en ik bijgevolg ook).

De eerste jaren zochten we oplossingen in medicatie, fysiotherapie, ze kreeg infiltraties,… maar niets leek echt goed te helpen. Tot ik via een vriendin over Kristien hoorde, zij kwam hier ook met haar hond.

Ik heb geen moment getwijfeld, en gelukkig, want na de eerste behandeling hadden we al een mooi resultaat! Nu zit Jay-la beter in haar vel, we kunnen terug lange wandelingen maken. Ze heeft minder pijn in de achterpoten en neemt minder medicatie, wat ook een hele opluchting is.

We doen terug speurwerk en detectie, waar ze erg goed in is.

Niet alleen Jay-la voelt zich beter, maar ook op mijn leven heeft het een positieve impact gehad: ik ben blij dat we terug mooie wandelingen kunnen maken in de natuur, ik ervaar meer rust.

Naast de positieve resultaten die we behaalden met Jay-la, kom ik ook graag langs bij Kristien omwille van het aangename contact. Ze neemt tijd voor je en is bereid om op elke vraag te antwoorden.

Ik vind het een voordeel dat Kristien naast osteopaat-acupuncturist ook dierenarts is, zodat ze met haar medische achtergrond nog een bredere kennis heeft.

Katie

Baasje van Jay-La

Welke symptomen kunnen erop wijzen dat jouw hond nood heeft aan een osteopathiebehandeling?

  • Je hond loopt met opgetrokken rug
  • Je hond kan de auto niet meer inspringen
  • Je hond draait zich weg bij het borstelen
  • De vacht van je hond trekt samen bij het borstelen
  • Je hond schudt zich onvoldoende uit
  • Je hond gaat erg snel liggen
  • Je hond gaat anders zitten
  • Je hond gaat ook zitten bij aanraken van de heup of bil
  • Bochten nemen gaat beter langs de ene zijde dan langs de andere
  • Je hond stap heel wat trager, of wil niet mee wandelen
  • Je merkt warmere zones op op het hoofd of de rug
  • Je hond heeft pijn als hij zijn hoofd naar beneden doet
  • Je hond loopt stram

Wat houdt een osteopathiebehandeling in?

Alvorens de behandeling te starten overlopen we de klachten of het probleem waarmee we kunnen helpen.

Dit is een vraaggesprek dat als doel heeft om  niet  alleen duidelijkheid  te krijgen welke klachten er zijn, maar ook om een algemeen beeld van het dier te krijgen. Er wordt ook gevraagd naar voeding, ziektes/operaties in het verleden, gedrag en dergelijke. Je hond heeft tijdens de anamnese rustig even de tijd om te wennen aan de praktijk.

Vervolgens onderzoek en voel ik het hele lichaam van hoofd tot staart op temperatuursverandering, spanningen, beperkingen in beweeglijkheid (blokkades genoemd)…

Tijdens dit onderzoek wordt de gehele hond onderzocht en niet alleen het gedeelte van het lichaam waar hij zijn probleem aangeeft.  Het gebeurt namelijk heel regelmatig dat een hond pijn heeft in een bepaalde regio, maar dat de oorzaak van die klacht in een totaal ander gedeelte van het lichaam zit.

De hond mag zelf kiezen of hij gaat staan, zitten of liggen tijdens de behandeling.

Tijdens het onderzoek wordt mijn kennis van acupunctuur ook gebruikt, en zal er daarom eventueel ook met acupunctuur behandeld worden.
De behandelingstechnieken zijn allemaal zachte indirecte technieken die je hond fijn vindt. Er wordt niet gekraakt. Daarom is mijn behandeling niet gevaarlijk in geval van voorbeeld een hernia.

Nadat de spanningen en blokkades zijn losgemaakt, wordt het lichaam geprikkeld om zichzelf verder te herstellen en afvalstoffen af te voeren. De eerste paar dagen na de behandeling kan je daarom wat vermoeidheid en/of spierpijn aan je dier zien en daarom geven we het advies om na de behandeling een paar dagen rust te geven (niet sporten en max 2 km wandelen ).
Een hond wordt nooit verdoofd of gesedeerd voor een osteopathische  of acupunctuurbehandeling.

Een honden osteopathie sessie duurt gemiddeld 30 à 40 minuten.

honden osteopathie

Is een preventieve behandeling zinvol?

Ja, een preventieve behandeling is erg zinvol. Iedere hond heeft wel eens kleine ‘ongelukjes’ die op het eerste gezicht geen gevolgen lijken te hebben voor zijn gezondheid. Tijdens het spelen, in een botsing met een andere hond (of voorwerp), of gewoon door een misstap te maken, bestaat de kans dat er blokkades in de wervelkolom of op andere plekken in het lichaam ontstaan.
Deze blokkades hoeven niet persé direct klachten te geven, maar dat wil niet zeggen dat een hond er geen last van heeft. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw hond in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt zijn.
Daarnaast kan een preventieve behandeling erg zinvol zijn bij honden die wat ouder en stijver worden (bv. door arthrose). Het kan de stijfheidsklachten verminderen of ervoor zorgen dat de klachten niet verergeren. 

Wat moet ik doen als ik met mijn hond op behandeling kom?

  • Laat je hond vooraf nog even een plasje doen, want niets is ongemakkelijker dan met een volle blaas stil te zitten of te liggen
  • Drie uur voor de behandeling niet intensief trainen/spelen/rennen. Als de spieren nog warm zijn door de inspanning zijn kleine letsels soms moeilijk op te sporen. Een rustige wandeling mag uiteraard wel.
  • Voorzie dezelfde dag of de dag nadien geen trimafspraak of lange wandeling, want vaak zijn ze moe en is rust noodzakelijk.

 

 

Wat na de osteopathiebehandeling?

De dagen na de behandeling is het van belang dat uw hond voldoende rust krijgt. Dit houdt in dat er een aantal dagen niet intensief getraind en geen wilde spelletjes (trekspelletjes, of wilde spelletjes met andere honden) gedaan mogen worden. Tijdens deze rustperiode kan het lichaam zichzelf herstellen en kan het de tijdens de behandeling vrijgekomen afvalstoffen afvoeren.

Voor de afvoer van afvalstoffen is het van belang dat uw hond wel voldoende beweging krijgt. Het is dus wel van belang veel te wandelen met uw hond. Het aantal dagen dat uw hond rust nodig heeft is afhankelijk van enkele factoren, waaronder: de ernst van de klachten, de leeftijd en de algehele conditie/fitheid van uw hond.
Aan het eind van iedere behandeling krijgt u een persoonlijk advies over hoelang uw hond rust nodig heeft en over het rustig opbouwen/hervatten van eventuele sport of training.

 

 

Wil jij je dierbaarste vriend helpen?

Wil jij ook dat je hond zich terug helemaal goed in zijn vel voelt?

Zonder pijn of ongemakken?

Doe dan een beroep op onze expertise en maak je afspraak. Laat je bijstaan door ons team van professionals die jouw huisdier met liefde de behandeling bieden die hij nodig heeft.

Meer weten over honden osteopathie ?

Wij nemen spoedig contact met je op en bekijken hoe we je trouwe vriend zo goed mogelijk kunnen helpen.

Welke honden behandelen jullie?

Voor honden osteopathie zien we volgende rassen veel in onze praktijk: Australische herder, Border collie, Boxer, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Duck tolling retriever, Dwergkees/ Pomeriaan, Engelse cocker spaniel, Engelse springer spaniel, Ierse setter, Jack Russel, Kelpie, Kooikerhondje Labrador, Maltezer, Poedel, Pointer, Schippertje, Schotse collie, Sheltie, Spaanse Waterhond, Springer Spaniel, Teckel, Vizsla, Vlinderhondje/ Papillon, Welsh Corgi, Whippet, adoptiehonden en gekruiste rassen.

Behandelen jullie ook politiehonden, sport- en jachthonden of begeleidende honden?
Ja hoor, de rassen die we hier tegenkomen zijn: Duitse herder, Golden retriever, Labrador, Mechelse herder.
Bellen
Route