Rugpijn bij teckels…

Teckels hebben door hun lichaamsbouw een verhoogde kans op rugpijn of rugaandoeningen. Het is daarom belangrijk om als eigenaar alert te zijn op een aantal signalen. Merk je veranderingen in het gedrag van je hond? Wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Zeker volgende signalen zouden een alarmbel moeten doen rinkelen:

1. Je teckel beweegt stijver of trager

Je merkt misschien dat je hond minder graag gaat wandelen, sneller naar huis wil terugkeren, of achterblijft tijdens het wandelen.
Hij beweegt anders, misschien mankt hij of merk je zwakte in de pootjes. In erge gevallen kan het zijn dat hij waggelt of sleept met de achterpootjes. Met als gevolg dat de nagels en huid op de bovenzijde van de slepende achterpootjes snel afslijten.

Een stijve rug zorgt ervoor dat de achterpoten stijver gaan bewegen. Vaak gooien deze hondjes hun hele zwaartepunt van rechts naar links en maken geen vloeiende beweging meer met de rug en achterpoten.

2. Je teckel loopt met het hoofd omlaag, of met een opgetrokken rug

Vaak is het strekken van de rug pijnlijk, bijvoorbeeld als er slijtage zit, er een blokkade aanwezig is, of als er sprake is van een hernia. Om ruimte te geven zal hij zijn rug bol trekken, dit vermindert de belasting in de rug.

3. Je teckel gaat anders gaan liggen of zitten

Je teckel lijkt moeite te hebben om te gaan liggen, en loopt dan maar wat onrustig door het huis. Zijn lighouding kan ook anders zijn dan voorheen.

teckel met hernia - rugpijn: hoe kan je het zien?

4. Je teckel wil niet meer springen, hij vermijdt bepaalde bewegingen of trapjes

Voor veel eigenaars valt het het meest op dat hun teckel niet meer op de zetel wil of kan springen, of in de auto.
Soms wil een teckel geen trapjes meer doen, omdat hij teveel rugpijn heeft.

5. Je teckel wordt niet meer graag aangeraakt

Je teckel jankt of deinst terug bij aanraking of oppakken. Mogelijks begint je hond te trillen als je hem aanraakt, of zie je zijn huid samentrekken.
Als je een teckel wil oppakken, dan hou je best de wervelkolom zo recht mogelijk. Dit doe je door je hond op te tillen met een arm tussen de voorpoten en een arm tussen de achterpoten. En bij het neerzetten, laat je best eerst de voorpoten de grond raken. Deze manier van oppakken is ook de beste manier om een hernia bij teckels te voorkomen.

6. Overmatig likken op een bepaalde plaats van de pootjes

Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar kan o.a. een teken zijn van uitstralende pijn vanuit de rug, wat een verdoofd of pijnlijk gevoel geeft in de pootjes.

Teckel - honden

7. Moeite met plassen of stoelgang maken: ook dat kan rugpijn zijn

Door hun houding of het drukken tijdens de ontlasting krijgen ze plotse rugpijn en durven daardoor niet meer te persen.

Herken je een of meerdere van deze signalen van rugpijn bij je teckel? Neem dan contact op en laat je hond onderzoeken en behandelen. Sommige van de hierboven beschreven signalen kunnen wijzen op een hernia. Dit is met osteopathie en acupunctuur goed behandelbaar, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn, zodat ernstiger symptomen en mogelijks een operatie kunnen voorkomen worden.

Heb je vragen over je teckel en rugpijn?

Vul onderstaand formulier in en we helpen je verder.

Bellen
Route